Berättelser ur verkligheten

Alla namn är fingerade och en del detaljer är ändrade i syfte att skydda kvinnornas identiteter.

Spela filmen
En kvinna ur fokus

“I'm a superwoman.
I'm free.”

Lyssna till Olivias berättelse.

Alicia

“My father rejected me because he was ashamed of me, after someone abused me sexually. Later on my entire family abandoned me and I ended up in prostitution.”

Orden är Alicias. Hon flydde från sitt hemland och kom till en släkting i Europa, men efter att ha förlorat sitt arbete, som ett resultat av Corona-pandemin, hamnade hon återigen i en utsatt situation och lurades till Sverige av en äldre kvinna som lovade henne jobb. Väl framme tvingades Alicia in i prostitution och fick utstå såväl våldtäkt som psykiskt våld. En dag gjorde polisen i södra Sverige ett tillslag och grep två hallickar som häktades i väntan på rättegång.

Alicia medverkade i polisförhör och efterföljande rättsprocess, vilket till slut ledde till att förövarna blev dömda till fängelsestraff. Då Alicia inte har något annat sätt att försörja sig på, återvände hon till prostitutionen, men en omtänksam polisman fortsatte att hålla kontakten med henne och övertalade henne att kontakta Talita.

Alicia deltog i vårt ettåriga rehabiliteringsprogram och med stor entusiasm deltog hon i allt från svenskundervisning till praktik. Idag mår hon bra och hennes dröm är att få läsa på högskola och helst av allt vill hon plugga juridik.

Rita

Rita lurades till Sverige från ett fattigt land med löfte om att få jobb som städerska, men istället för ett städjobb väntade ett liv i total misär där hon under hot tvingades sälja sin kropp, natt efter natt, till sexköpare.

En del av männen hånade och misshandlade henne och kallade henne ”billig slampa”. En natt träffade vi henne, efter att polisen bett oss komma till en lägenhet där de genomfört ett tillslag. Rita lyssnade när vi berättade att det fanns hjälp att få, men var rädd och tackade nej. Några månader senare hittade polisen henne igen - och nu vågade hon tacka ja till Talitas hjälp.

Rita flyttade in i ett av våra skyddade boenden och deltog i programmet. I början var hon rädd att människohandlarna skulle söka upp hennes mamma i hemlandet och straffa henne för att dottern flytt från dem, men när ingenting hände och mamman mådde bra, kunde Rita landa och fokusera på sitt eget inre helande.

För en tid sedan firade vi att hon avlutat året hos oss och när hon tog emot diplom och blommor stod vi ansikte mot ansikte med en helt annan tjej än den vi träffade den där natten när hon kom. Rita är en fantastisk person, en riktig fighter, och hon har redan fått sin första anställning.“Jag kände mig
totalt värdelös”

Lyssna till Jennys berättelse.

“The loneliness was endless”

Lyssna till Miriams berättelse.

Cindy

Cindy anträffades i prostitution av polisen och deras socialsekreterare vid en insatsvecka i Västra Götaland. Hon hade transporterats runt till många olika länder och utnyttjats i prostitution av sina hallickar. Via sms hade de kontrollerat henne och talat om när en ny torsk var på ingång. Ibland hann hon inte ens äta frukost eller duscha förrän det var dags igen. En del av kunderna var kraftigt berusade, andra var hotfulla och våldsamma.

Eftersom Cindy inte talar engelska, kunde hon aldrig be någon om hjälp. Cindy, som var rädd och förvirrad, tackade först nej till erbjudandet om hjälp, men ett dygn senare kontaktade hon socialsekreteraren och frågade om erbjudandet stod kvar, vilket ledde till att man omedelbart hämtade Cindy och slussade henne till Talitas skyddade boende.

De första dagarna hade Cindy mycket ångest och hade svårt att sova, men när hon lärde känna personalen blev hon tryggare och hennes mående har blivit mer stabilt. Numera uttrycker hon ofta sin tacksamhet över det stöd hon har omkring sig och hennes högsta dröm är att i framtiden kunna hjälpa andra. Här är hennes egna ord:

”Jag är mycket tacksam för Talita och chansen att komma ur det här livet. Jag gillade det aldrig, men jag var kedjad till det. Nu känner jag mig fri och jag ser en god framtid framför mig.”

Esther

Esther gjorde allt hon kunde för att överleva med sina två barn i slummen i hemlandet. Fick hon bara ihop 20 kronor per dag klarade de sig, men när hungern började värka ordentligt i magarna på barnen tackade hon ja till att följa med en man, som lovat att hjälpa henne hitta jobb utomlands. Barnen lämnade hon hos en släkting.

När Esther landade i Sverige visste hon inte ens vilket land hon befann sig i. Hon trodde att hon äntligen skulle kunna skicka hem pengar till mat och skolavgifter, men ingenting blev som hon hoppats. Hon tvingades in i prostitution och fick inte behålla någonting. Männen som betalade för hennes kropp tvekade inte att göra vad de ville med henne. Ibland var de flera samtidigt. Men en dag såg hon sin chans och sprang för sitt liv, tills hon utmattad sjönk ihop i en skogsglänta och bara grät.

En förbipasserande noterade henne och hjälpte henne att kontakta polisen. Esther las in på sjukhus och ett dygn senare kontaktades Talita. I början när hon kom till oss var hon så svullen i munnen, på grund av oralsex hon tvingats till, att hon inte kunde äta. Hon vaknade på natten och grät efter att ha haft mardrömmar om strypsex.

Esther har idag uppehållstillstånd i Sverige, en fast anställning och en egen lägenhet. Allt har inte varit enkelt, bland annat har hon kämpat hårt för att få hit sina barn, men nu verkar det äntligen vara på gång. Esther är en färgsprakande, positiv och levnadsglad människa som älskar mode och har många vänner.