TALITA STORIES

Här kan du läsa några korta berättelser ur verkligheten. Alla namn är fingerade och en del detaljer (som ålder, nationalitet etc) kan vara ändrade i syfte att skydda kvinnornas identiteter. Samtliga berättelser är godkända för publicering av kvinnan själv.

Vill du även få vårt nyhetsbrev? Klicka här.

Alicia

“My father rejected me because he was ashamed of me, after someone abused me sexually. Later on my entire family abandoned me and I ended up in prostitution.”

Orden är Alicias. Hon flydde från sitt hemland och kom till en släkting i Europa, men efter att ha förlorat sitt arbete, som ett resultat av Corona-pandemin, hamnade hon återigen i en utsatt situation och lurades till Sverige av en äldre kvinna som lovade henne jobb. Väl framme tvingades Alicia in i prostitution och fick utstå såväl våldtäkt som psykiskt våld. En dag gjorde polisen i södra Sverige ett tillslag och grep två hallickar som häktades i väntan på rättegång. Alicia medverkade i polisförhör och efterföljande rättsprocess, vilket till slut ledde till att förövarna blev dömda till fängelsestraff. Då Alicia inte har något annat sätt att försörja sig på, återvände hon till prostitutionen, men en omtänksam polisman fortsatte att hålla kontakten med henne och övertalade henne att kontakta Talita. Idag ingår hon i vårt ettåriga rehabiliteringsprogram. Med stor entusiasm deltar hon i allt från svenskundervisning till praktik och när hon lärt sig språket och fått tillstånd att stanna vill hon plugga juridik.


Rita

Rita lurades till Sverige från ett fattigt land med löfte om att få jobb som städerska, men istället för ett städjobb väntade ett liv i total misär där hon under hot tvingades sälja sin kropp, natt efter natt, till sexköpare. En del av männen hånade och misshandlade henne och kallade henne ”billig slampa”. En natt träffade vi henne, efter att polisen bett oss komma till en lägenhet där de genomfört ett tillslag. Rita lyssnade när vi berättade att det fanns hjälp att få, men var rädd och tackade nej. Några månader senare hittade polisen henne igen - och nu vågade hon tacka ja till Talitas hjälp. Rita flyttade in i ett av våra skyddade boenden och deltog i programmet. Nyligen firade vi att hon avlutat året hos oss och när hon tog emot diplom och blommor stod vi ansikte mot ansikte med en helt annan tjej än den vi träffade den där natten för ett drygt år sedan. Snart flyttar hon till utslussningslägenhet och hon har redan fått sin första riktiga anställning.


Cindy

Cindy anträffades i prostitution av polisen och deras socialsekreterare vid en insatsvecka i Västra Götaland. Hon hade transporterats runt till många olika länder och utnyttjats i prostitution av sina hallickar. Via sms hade de kontrollerat henne och talat om när en ny torsk var på ingång. Ibland hann hon inte ens äta frukost eller duscha förrän det var dags igen. En del av kunderna var kraftigt berusade, andra var hotfulla och våldsamma. Eftersom Cindy inte talar engelska, kunde hon aldrig be någon om hjälp. Cindy, som var rädd och förvirrad, tackade först nej till erbjudandet om hjälp, men ett dygn senare kontaktade hon socialsekreteraren och frågade om erbjudandet stod kvar, vilket ledde till att man omedelbart hämtade Cindy och slussade henne till Talitas skyddade boende. De första dagarna hade Cindy mycket ångest och hade svårt att sova, men när hon lärde känna personalen blev hon tryggare och hennes mående har blivit mer stabilt. Numera uttrycker hon ofta sin tacksamhet över det stöd hon har omkring sig och hennes högsta dröm är att i framtiden kunna hjälpa andra. Här är hennes egna ord:

”Jag är mycket tacksam för Talita och chansen att komma ur det här livet. Jag gillade det aldrig, men jag var kedjad till det. Nu känner jag mig fri och jag ser en god framtid framför mig.”Emmy

När föräldrarna hastigt gick bort lämnades lilla Emmy på barnhem tillsammans med sin syster. Från den stunden var livet en ständig kamp för överlevnad. Som ung kvinna blev hennes enda fokus att försörja sin sjuka lillasyster. Prostitutionen blev en utväg, som slutade i en återvändsgränd. Vid ett tillfälle var hon omringad av tre stora män som riktade en pistol mot hennes huvud. Emmy fick tre dagar på sig att överlämna en stor summa pengar som var mångdubbelt större än hennes totala sparkapital. Hennes hallick sedan flera år tillbaka hade fått information om att hon planerade att lämna nätverket och skapa ett nytt liv för sig själv, dottern och lillasystern i ett grannland - planer som han var fast besluten att sätta stopp för. En tid senare kom Emmy till Sverige där hon tvingades ta emot män och ha sex mot betalning. Hon såg absolut ingen väg ut ur det helvete som var hennes vardag. Då slog polisen plötsligt till mot lägenheten, grep hallickarna och erbjöd Emmy att följa med till Talita. Hon tackade ja. Det är knappt ett år sedan nu och Emmy är fortfarande kvar. Dottern har, efter avslutad utbildning, fått ett arbete i ett grannland dit även lillasystern flyttat. Det går inte att beskriva hur fantastiskt det är att se Emmy utvecklas som människa, leva upp och tro på sig själv. Hon är en trofast vän, generös mot alla hon har omkring sig och en av de modigaste kvinnor vi träffat.

Esther

Esther gjorde allt hon kunde för att överleva med sina två barn i slummen i hemlandet. Fick hon bara ihop 20 kronor per dag klarade de sig, men när hungern började värka ordentligt i magarna på barnen tackade hon ja till att följa med en man, som lovat att hjälpa henne hitta jobb utomlands. Barnen lämnade hon hos en släkting. När Esther landade i Sverige visste hon inte ens vilket land hon befann sig i. Hon trodde att hon äntligen skulle kunna skicka hem pengar till mat och skolavgifter, men ingenting blev som hon hoppats. Hon tvingades in i prostitution och fick inte behålla någonting. Männen som betalade för hennes kropp tvekade inte att göra vad de ville med henne. Ibland var de flera samtidigt. Men en dag såg hon sin chans och sprang för sitt liv, tills hon utmattad sjönk ihop i en skogsglänta och bara grät. En förbipasserande noterade henne och hjälpte henne att kontakta polisen. Esther las in på sjukhus och ett dygn senare kontaktades Talita. I början när hon kom till oss var hon så svullen i munnen, på grund av oralsex hon tvingats till, att hon inte kunde äta. Hon vaknade på natten och grät efter att ha haft mardrömmar om strypsex. Nu, åtta månader senare och en bra bit in i Talitas program, är hon en sprudlande glad kvinna som känner sig trygg och hoppfull. Hon har nästan daglig kontakt med sina barn och vi planerar tillsammans för deras gemensamma framtid.

Stöd oss gärna!

Stöd oss